Energierekening stijgt tot wel 70 euro per jaar

Nederlandse huishoudens moeten per 1 juli meer gaan betalen voor energie. Veel leveranciers gooien hun tarieven op 1 juli omhoog, soms tot 70 euro op jaarbasis.

Vanwege de stijgende inkoopprijzen voor met name gas verhogen de energieleveranciers hun tarieven. Dit kan zorgen voor prijsverhogingen tot wel 70 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. De verwachting daarbij is dat dit de komende periode nog wel verder kan gaan doorstijgen, aangezien het einde van de stijgende inkoopprijzen nog niet in zicht is.

Tweede stijging op rij en in 2019 weer een stijging
Het is al de tweede stijging dit jaar, in januari verhoogden energiebedrijven hun tarieven ook al. Toen bedroeg de verhoging gemiddeld ook enkele tientjes. Daarnaast maken diverse Kabinetsmaatregelen gas en licht dit jaar duurder. Door de stijgingen van de energiebelastging en ODE (Opslag Duurzame Energie) zijn huishoudens gemiddeld al 70 euro meer kwijt.
Uit het regeerakkoord blijkt verder nog dat de stijging na 2018 nog veel hoger uitpakt. In 2019 zal door de overheidsmaatregelen nog eens een stijging van zo’n € 150,- per huishouden gelden. Dit komt doordat er een verschuiving in de energiebelasting plaatsvindt, die leidt tot € 24,- extra aan energiebelasting. Daarnaast stijgt de ODE in 2019 met € 66,- ten opzichte van 2018 en gaat belastingvermindering op elektriciteit met € 62,- omlaag van € 373,- naar € 311,-.

Hoe voorkomt u de prijsverhogingen?
Met alle verhogingen is het essentieel zelf het heft in handen te nemen en uw energierekening te verlagen waar dit kan. Prijsverhogingen voorkomen doet u eigenlijk alleen door regelmatig over te stappen van energieleverancier.
Als nieuwe klant profiteert u altijd van mooie welkomstkortingen en scherpe tarieven, door de tarieven vast te leggen voorkomt u daarnaast een prijsverhoging. Is uw contract afgelopen of in de laatste maanden van het contract?
Laat ons dan altijd weer even de aanbieding van uw huidige en andere energieleveranciers met elkaar vergelijken zodat u de juiste keuze kunt maken en blijft besparen.